FCLFCLFCLFCL
  • Mød FCL
  • Find inspiration
  • Projekter og samarbejder
  • Publikationer
  • Kontakt
  • UK

Projekter

Vi anser et tæt samarbejde med så mange aktører på folkeskoleområdet som muligt, som en afgørende faktor i opbygningen af viden til vores fælles arbejde med praksisnær skoleudvikling. Derfor samarbejder vi om projekter med alt fra skoler, kommuner, fonde, ministerier og andre aktører.

Læs mere om aktuelle projekter her.

DTU_DK_B2_CMYK_kopi_1

Projektet Ha(c)k dit grønts formål var, at give alle Danmarks 7. og 8. klasser muligheden for at styrke deres naturvidenskabelige kompetencer, mens de via en computer programmerer de bedste vækstbetingelser for f.eks. krydderurter i mini-drivhuse. I projektet er opbygget et læringsunivers, der kombinerer teknologiforståelse og naturfag og fremmer sunde madvaner i et partnerskab mellem DTU Fødevareinstituttet, CFU, Københavns Professionshøjskole, DTU Center for Playware og DTU Skylab. Projekt Hack dit Grønt er støttet af Nordea-fonden. Læs mere her: nordeafonden.dk/projekter/hack-dit-groent

Gentofte 2

Projektets formål er, at opbygge kapacitet i Gentofte Kommunes skoler til arbejdet med den nye faglighed Teknologiforståelse. Skoleledelserne skal rustes til at lede skoleudviklingen indenfor dette komplekse felt, og ressourcepersonerne skal kunne udvikle og drive kommunens nye ungecenter. Gennem et år deltager lærerne i udviklingsdage. Dagene består af praktiske erfaringer med teknologier, ny viden om teknologiforståelse, fælles refleksion og planlægning af afprøvninger i praksis. Både lærere og ledere deltager undervejs i netværksmøder, der skal understøtte udviklingen på de enkelte skoler.

Gladsaxe-logo

Gladsaxe Kommune har udarbejdet strategiske pejlemærker for Fremtidens Skole. Som en del af arbejdet med at indfri pejlemærkerne deltager det pædagogiske personale i et 4 dages forløb i Future Classroom Lab med fokus på at udvikle lærerfaglig teknologiforståelse. Der arbejdes med innovative læreprocesser og eksperimenteres ligesom deltagerne opnår erfaringer med forskellige teknologier og afprøver dem i praksis. Indsatsen sker i tæt samarbejde med skoleforvaltningen og skoleledelselserne. Sidstnævnte har ligesom det det pædagogiske personale også deltaget i workshopdage med fokus på en ledelsesfaglig teknologiforståelse og et skarpt fokus på kapcitetsopbygning.

the-lego-foundation-logo-hoejreblok

CFU DK projektet Distance Learning through Play er et projekt, der har samlet de gode eksempler og materialer skabt under coronanedlukningen samt udviklet nye digitale undervisnings- og kursusformater, der kan understøtte kreativitet, samarbejde og lærende fællesskaber. Projektet blev støttet af LEGO Fonden og byggede videre på erfaringer fra bl.a. Sofaskolen og CFU Danmarks nationale og internationale netværk. En del af projektet var et fælles digitalt community, hvor lærere ud over at få inspiration og adgang til online undervisningsmaterialer fik mulighed for at fortsat netværke og vidensdele, og denne mulighed lever videre efter projektets afslutning.

6fa47aa1-ffa8-4588-a062-0b29c040876d

For at styrke den faglige dialog og didaktisk brug af teknologi på læreruddanelsen på Københavns Professionshøjskole, har konsulenter fra Future Classroom Lab udviklet og afviklet undervisningsforløb i machinelearning og “Internet og Things” for lektorer på KP. Som en sidelevering og grundet corona-relaterede aflysninger af en række undervisningsgange, har konsulenterne fra Future Classroom Lab udviklet videomateriale til de to temaer, som efterfølgende skal bruges som faglig baggrundsmateriale. Projektet er støttet med midler fra Teknologipagten.

1200px-DR_logo.svg

Ultra:bit er en tre-årig indsats, som sker i samarbejde mellem DR, astra*, Industriens Fond og CFU. Projektet skal ruste børn til at udnytte deres nysgerrighed og kreativitet til at bygge fremtiden med teknologi og tage stilling til teknologi. Skoler kan få besøg af ultra:bits rejsende taskforce, konsulenter fra FCL, der giver et gratis kursus på tre timer. Projektet er støttet af Industriens Fond. Læs mere her: https://www.dr.dk/skole/ultrabit

Skærmbillede 2022-04-21 kl. 22.06.43

Fredensborg Kommune vil etablere makerspaces på alle skoler. I november 2021 modtog kommunen tilsagn om bevilling fra Villum Fonden til indsatsen. Fredensborg har valgt FCL/KP til at stå for kompetenceudviklingen af medarbejderne, – både lærere og skoleledere. Som udgangspunkt skal alle medarbejdere i gennem et kompetenceudviklingsforløb i løbet af de 3 projektår. Indholdet af kompetenceudviklingen planlægges i fællesskab mellem Fredensborg Kommune og FCL.

STIL

Ministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Finansministeriet og KL igangsatte et projekt som skulle udvikle og løfte folkeskolers og professionshøjskolernes digitale kompetencer. Projektet bestod af 26 forskellige kommunale projekter, hvoraf FCL ledte 3 projekter. Delprojekterne undersøgte forskellige modeller og fællestræk for it-kompetenceløft, og hvordan man understøtter såvel fagprofessionelles – lærere og pædagoger – som skoleledelsernes udvikling. Projektets tematikker spænder lige fra digital dannelse over læringsplatforme og digitale læremidler til nye teknologier som programmering, robotter og 3D-print. FCL samarbejdede med Gladsaxe og Rødovre Kommune. www.uvm.dk/folkeskolen/laering-og-laeringsmiljoe/it-i-undervisningen/it-kompetenceudvikling

KL

Projektet i gangsat og finansieret af KL havde som overordnet formål at undersøge, indsamle og videreformidle gode eksempler på kommuners pædagogiske arbejde med integration af teknologi i institutions- og skolelivet. FCL udarbejdede et rammeværk med henblik på at kunne analysere kommuners mangeartede og varierede strategiske forvaltningstiltag i forhold til meningsfuld integration af teknologi i læringsmiljøer. Gennem interviews analyserede og beskrev FCL hvilken kommunal systematik, der lå bag tiltagene i de syv kommuner, der blev undersøgt. Rapporten blev offentliggjort af KL i marts 2020.

BLOGindlæg på Folkeskolen.dk
  • på vores blog på Folkeskolen.dk skriver og debatterer vi om, hvordan vi ser den nye faglighed, teknologiforståelse, udvikle sig. Hvordan kan den udfoldes og udfordres? Hvordan oversætter lærerne fagligheden i undervisningen? Hvilke læringsressourcer kan tænkes at komme i spil i arbejdet? Vi skriver og debatterer også om, hvordan kommuner og skoler griber den organisatoriske side an i forhold til at skulle arbejde med en helt ny faglighed som kræver didaktisk og pædagogisk nytænkning.
Inklusion og deltagelsesmuligheder

Makerspaces på alle skoler

Fredensborg Kommune har fået bevilget midler af Villum Fonden til etableringen af makerspaces på alle skoler i kommunen i en projektperiode fra 2022 til 2025. Future Classroom Lab skal udvikle og udføre den kompetenceudvikling, der skal støtte op om kapacitetsopbygningen på skolerne.

“Vi har valgt Future Classroom Lab som samarbejdspartnere, fordi de lige nu er de bedste til at forestå både kompetenceudvikling af vores lærere, pædagoger og ledere i forhold til didaktikken og koblingen til teknologiforståelsen, men i høj grad også fordi folkene i FCL besidder viden og know how i forhold til de teknologier vi ønsker at bestykke vores makerspaces med.”

Mads-Peter Gallt, Projektleder & it-didaktisk konsulent i Fredensborg Kommune.



1252x458px_KonsulentKaren

Teknologiforståelse i udskolingen

Gentofte Kommune arbejder med en række indsatser under overskriften “Fremtidens udskoling”. En vigtigt del af denne indsats er etableringen af “Udskolingen i Byens Hus”.  I huset arbejdes med elevernes evner til at navigere i en digital fremtid, indgå i innovative processer og arbejde undersøgende, designtænkende og ikke mindst skabende i deres tilgang til virkelighedsnære problemstillinger.  

“At vi har fået præsenteret nye teknologier og har fået lov til at eksperimentere og lege med dem. Det har været enorm givtigt.”

Lærer, Gentofte Kommune

  • Mød FCL
    • Skræddersyet forløb Lab
    • Eksperimenterende tilgang
  • Find inspiration
  • Mød samarbejdspartnerne
    • Kulturinstitutioner og interesseorganisationer
    • Teknologipartnere
    • Skoler og kommuner
  • Debat
  • Kontakt
  • UK
FCL