FCLFCLFCLFCL
  • Mød FCL
  • Find inspiration
  • Projekter og samarbejder
  • Publikationer
  • Kontakt
  • ENG

Tektjek

    Home Tektjek

    TekTjek – Undersøgelser af teknologier

    Formålet med TekTjek er, at eleverne kommer til at arbejde med eksisterende teknologier og deres intentionalitet. Gennem en proces med spørgsmål inden for forskellige kategorier, undersøger eleverne teknologi. Tanken er, at det skal gøre dem mere bevidste om teknologier de omgiver sig med, og hvordan de påvirker os. Når de får bevidsthed om teknologiernes intentioner, og hvordan de påvirker os, kan de både bruge den viden i forhold til deres egen interaktion med teknologier, og de kan bruge deres viden, når de skal designe eller redesigne teknologier selv.

    I kan læse om de forskellige dele af TekTjek her på siden og ved klikke på billederne, kan I downloade de enkelte dele eller det samlede materiale.

    Om Tektjek

    Formålet med TekTjek er, at eleverne kommer til at arbejde med eksisterende teknologier og deres intentionalitet. Gennem en proces med spørgsmål inden for forskellige kategorier, undersøger eleverne teknologi. Tanken er, at det skal gøre dem mere bevidste om teknologier de omgiver sig med, og hvordan de påvirker os. Når de får bevidsthed om teknologiernes intentioner, og hvordan de påvirker os, kan de både bruge den viden i forhold til deres egen interaktion med teknologier, og de kan bruge deres viden, når de skal designe eller redesigne teknologier selv.

    I kan downloade det samlede materiale i pdf-format ved at klikke på billedet til højre.

    Begrebsforklaring

    I arbejdet med tektjek støder man på mange på begreber. Nogle er nye – andre er velkendte. I dette afsnit har vi forsøgt at forklare betydningen af nogle af de ord og begreber i støder på.

    Teknologi

    At skabe bevidsthed om hvad teknologien kan, hvordan den virker og hvad den er bygget af. Både med hensyn til software og hardware. Hvordan teknologien behandler data, og hvad er er input og output.

    Formål

    At skabe bevidsthed om hvordan det er meningen teknologien skal bruges, hvem den er lavet til, og i hvilke situationer den kan bruges. Det handler også om hvad teknologien kræver af brugeren.

    Brug

    At skabe bevidsthed om hvad man kan med teknologien, og om brugen skaber nye vaner. Hvordan man bruger teknologien. Man kan også blive opmærksom på om teknologien påvirker  eksisterende aktiviteter i hverdagen eller skaber helt nye.

    Værdi

    At skabe bevidsthed om hvilke værdier, der er indlejret i designet, eller hvilke værdier teknologien er designet ud fra. Her kan man være opmærksom på, om der er særlige syn på hvad der er rigtigt eller forkert, eller om der er særlige interesser der tilgodeses i designet.

    Argument

    At skabe bevidsthed om hvad producenten siger teknologien kan, hvordan teknologien kan hjælpe os og hvorfor det giver mening at bruge den. Hvilke følelser fremmes i følge producenten, når vi bruger teknologien.

    Konsekvens

    At skabe bevidsthed om hvordan teknologien påvirker vores liv – på godt og ondt. Hvordan påvirker brugen af teknologien vores sociale liv, vores økonomi og vores brug af tiden – for individet, fællesskabet og samfundet.

    Perspektivering

    Når vi nu ved det, vi ved om den digitale teknologi, hvordan skal vi så forholde os til den viden? Hvad kan vi bruge vores viden til? Formålet med perspektiveringen er at skabe bevidsthed og nye handlemuligheder. Perspektivering giver mulighed for at åbne op for noget kan ændres eller være anderledes. Dette kan både være sin egen adfærd i forhold til teknologien, og det kan også være teknologien man sætte spørgsmålstegn ved, og laver forslag til at ændre til det bedre.

    Teknologi, brug og formål – vi undersøger

    Her er det formålet at eleverne skal blive klogere på hvordan den tekniske del af teknologien virker, samt hvordan nogen har tænkt at den skal bruges, og til hvad.

    For at gøre opgaven mere “hands on” skal eleverne skal lave små vejledninger til andre (der ikke kender teknologien) om, hvordan den digitale teknologi virker, og hvad man skal kunne teknisk, for at kunne betjene den. Når man kommer ind på brugen af den, kan man også lave et review af teknologien, og give den stjerner eller anden rating. Eleverne kan enten optage deres betragtninger, eller bare lave det live, så det ikke behøver være så tidstungt. Der kan også være mange andre måder som man kan undersøger på. I ressourcen kommer vi med flere eksempler.

    Din dag med teknologi – hvilke digitale teknologier er en del af vores hverdag?

    Eleverne får til opgave at lave en liste/tidslinje over alle de teknologier de bruger i løbet af den dag. Eleverne kan få udleveret en skabelon der kan hjælpe dem, eller de kan lave deres egen liste eller måde at visualisere det på. De kan lave tidsangivelser på hvor lang tid de bruger på de enkelte ting. De kan eksempelvis finde hjælp på deres mobiler under “skærmtid” eller “digital balance”. Gennem denne proces kan eleverne blive opmærksomme på hvor meget teknologier fylder i deres hverdag, og hvad de bruger dem til. Opgaven kan starte gode samtaler om hvor meget teknologi fylder i hverdagen, og hvorfor det er vigtigt at blive klogere på, hvad det betyder for os som mennsker, og hvilke teknologier der kunne være spændende/relevante at undersøge nærmere. Man kan slutte aktiviteten med at spørge eleverne om følgende spørgsmål:

    Hvordan ville din dag se ud, hvis du ikke brugte dem? Hvordan ville det påvirke din hverdag?

    Værdi, argument og konsekvens – som rollespil

    For at blive opmærksom på teknologiernes værdier, argumenter for dem og konsekvenserne af dem, kan eleverne skabe scanarier hvor de 3 temaer bliver behandlet. . Eleverne kan lave små rollespil hvor de kommer igennem de spørgsmål der er i Tektjek-skyerne, for værdi, argument og konsekvens. Vi har prøvet at skitsere 3 forskellige scenarier for typer af rollespil/dramatisering som eleverne kan lave i aktiviteten “Rollespil”.

    Perspektivering – kan teknologien blive bedre?

    En ide til perspektivering kunne være at eleverne efter en analyse af teknologien går ind i en idegenereringsfase, hvor de skal komme med ideer til hvordan teknologien kan blive endnu bedre, eller løse andre nye opgaver. Her bruges aktiviteten “8 hurtige ideer” . Eleverne kan derefter arbejde videre i en designproces, og skabe reelle prototyper på de digitale artefakter, hvis det er muligt og giver mening i forhold til den valgte teknologi.

    Ideer til Udstilling af digitale teknologier

    En anden måde at undersøge og blive klogere på digitale teknologier kan være gennem en designproces hvor eleverne skal skabe en udstilling til andre.

    Her kan eleverne selv være med til at vælge tema og læreren kan lave benspænd i form af, at der skal være noget interaktivt i udstillingen, noget skal være digitalt, eller at særlige spørgsmål fra Tek-tjek spørgsmålene skal besvares i udstillingen. Herunder finder I eksempler på temaer som udstillingerne kan lave. Find selv på flere sammen med eleverne.

    Center for Undervisningsmidler
    Institut for Didaktik og Digitalisering

    Københavns Professionshøjskole

    Humletorvet 3
    1799 København V

    fcl-cfu@kp.dk

    Følg Future Classroom Lab

    Københavns Professions Højskole
    CFU_Logo_02_Sekundær-Høj_Sort_CMYK
    • Mød FCL
      • Skræddersyet forløb Lab
      • Eksperimenterende tilgang
    • Find inspiration
    • Mød samarbejdspartnerne
      • Kulturinstitutioner og interesseorganisationer
      • Teknologipartnere
      • Skoler og kommuner
    • Debat
    • Kontakt
    • UK
    FCL